18:23:00
Top 10 pop-låtar

9. ”Unsatisfied” av The Replacements
8. ”Beetlebum” av Blur

1997 släppte Blur sin självbetitlade skiva, som innehöll vad som skulle komma att bli deras två största låtar sedan ”Country House”, nämligen ”Song 2” och ”Beetlebum”. ”Song 2” har beskrivits som Englands svar på den amerikanska grungen. En snabb, hårt distad låt som perfekt speglar det kaxiga London-bandets image, likväl som dess intellekt. För mig så är det dock den lite mer lågmälda och emotionella ”Beetlebum” som är intressant. ”Beetlebum” går in på djupet och tar en rakt i hjärtat när Damon Albarns slyngelaktiga, samtidigt mycket ödmjuka stämma beskriver en instabil och kaotisk kärlekshistoria.
7. ”Last Goodbye” av Jeff Buckley

Jeff Buckleys utan tvekan största bedrift blev hans tolkning av Leonard Cohens ”Halleljuah”, vilken har använts flitigt i TV-serier och filmer.
Trots att denna pärla naturligtvis är värd att tillägnas en egen beskrivning, så är detta emellertid inte Buckleys allra bästa verk, vilken snarare är en egenskriven låt från hans enda fullängdare ”Grace”, ”Last Goodbye”. "Last Goodbye” är Nirvana möter Nick Drake, som möter Led Zepellin, som möter The Smiths. ”Last Goodbye”, såväl som ”Grace” som helhet, är genialisk. En bitterljuv kärlekshistoria, som med ödmjukhet försöker att beskriva både för lyssnaren och för den tillägnade mottagaren varför deras kärlek måste ta slut.
6. ”It Takes a Fool To Remain Sane” av The Ark
The Ark har haft flera hits genom åren, ”Clamour For Glamour”, ”One of Us is Gonna Die Young”, ”Calleth You, Cometh I”, men den låten som etsade sig mest hos mig var låten ”It Takes a Fool To Remain Sane”, som är något av ett utlämnande gällande Salos sexuella läggning, samtidigt som det är en generell analys över hur samhället ser på sexuell läggning, som en grund till ett välfungerande samhälle, vilket man förklarar är en vidskepelse och att man är en idiot om man tror att hur samhället ser ut idag är det som är rätt. En fantastisk låt, som innehåller alla biståndsdelar för att jag ska vara nöjd, nämligen perfekt produktion och samhällskritik.
5. ”Sam’s Town” av The Killers
Ledda av sin karismatiska, men barske och mormon-religiösa sångare Brandon Flowers, så är The Killers är post-punk revival gruppen från Nevada, Las Vegas, som 2004 slog igenom med debut-plattan ”Hot Fuss”, en skiva med starka kopplingar till 80-talets synth-kultur, samtidigt som man tog starka influenser från band som glamrock-band som Queen, heartland-akter som Bruce Springsteen och post-punk band som Echo & The Bunnymen. Deras influenser är alltså brett utspridda. The Killers dök upp under en tid då garage-rock och post-punk hade fått ett uppsving. ”Revival”-epiteten. Dessa två, från början rätt så skilda genrer, kom att leva i symbios med varandra under 2000-talets början. Band som The Libertines, The White Stripes och The Strokes växte i takt med att efterfrågan höjdes. Inget av dessa band blev dock i närheten av så stora som The Killers. The Killers hade ett unikt sound och redan på andra skivan hördes det att bandet var ute efter mer än bara ära. Man hade för avsikt att skapa en helt ny genre. The Killers blandar glamrock, post-punk, heartland-rock, glamrock och en massa andra genrer tillsammans och skapar någonting som inte ens deras mest inbitna följare i The Bravery kan efterlikna utan att verka fåniga. The Killers bästa låt är titelspåret och det inledande spåret till andra skivan ”Sam’s Town”. Låten har alla de elementen som jag tidigare räknade upp och är också det tydligaste tecknet på att The Killers redan då ville mer än att rida på sin våg av framgång.
4. ”Ask” av The Smiths

Även om musiken i sig inte är speciellt mörk, utan låter snarare som någonting som grupper som Beach Boys skulle kunna stå för, så övervägde Morrisseys texter detta, vilket har gjort att musiken ofta kallas för ”depprock”. Låten ”Ask” är ett typexempel på detta, vars musik är hoppingivande, medan texten beskriver en introvert, folkskygg och frustrerad man med kärlekstörst.
3. ”Cast No Shadow” av Oasis

Den första skivan, ”Definitely Maybe”, var en skränig, men mycket melodisk historia. Det visade upp ett band med arbetarklass-stolthet och ambition. När skivan därpå kom, ”(What’s the Story) Morning Glory”, hade bandet haft ett år att etablera sig och finna sitt sound. Reslutatet blev en av rockhistorias bästa skivor. Det var en blandning av det tidigare, lite hårdrock-sound som gruppen uppvisat, och dessutom en ny form av britpop, som lät som någonting som skulle kunnat skrivas av Paul McCartney och Elvis Presley tillsammans. Den brittiska musiken hade fått ett nytt ansikte utåt.
På skivan hittar vi hits, såsom ”Roll With It”, som förlorade i ”The Battle of Britpop” mot giganterna i Blurs ”Country House”, ”Don’t Look Back In Anger och naturligtvis dundersingeln ”Wonderwall”, som satte Oasis på den internationella kartan och knäppte rivalerna i Blur på nosen. När jag hörde skivan för första gången vid fjorton års ålder så var det dock en annan låt som jag tyckte stack ut, och det var ”Cast No Shadow”. Den var euforisk, melankolisk, och glad på samma gång. En avskalad låt, i likhet med ”Wonderwall”, på en skiva med annars, i regel, ganska många ”upp-tempo”-låtar.
2. ”Dancing In The Dark” av Bruce Springsteen

När jag växte upp fanns Bruce Springsteen där från dag ett, så jag har egentligen aldrig haft något riktigt val gällande att lyssna på hans musik. Min pappa var, och är, nämligen ett stort fan av Springsteen, så när jag var lite äldre så hade jag dessutom privilegiet att kunna bläddra genom pappas hela diskografi. Där fanns allt från Lennon, The Burrito Bros, Dylan och Leonard Cohen, men det som har fastnat bäst är fortfarande Bruce Springsteen och det var när jag hörde ”Dancing In The Dark” för första gången.
1."Little Baby Nothing" av Manic Street Preachers

"Little Baby Nothing" är en skildring av den kvinnliga sexualiteten och belyser att detta är knutet till kvinnan som person och man tar tydligt ställning för feminismen. Rent musikaliskt är låten ett mästerverk. Den låter ungefär som en korsbefruktning mellan New York Dolls och Guns 'N' Roses. Låtens mest intressanta del är dock slutet. Det är ett euforiskt, lidelsefullt och samtidigt bestämt outro, som innehåller ett uttalande om bandets inofficiella slogan, "culture, alienation, boredom and despair", som kan tolkas som en motpol till vad bandet menar är det kapitalistiska, moderna, individualist-samhället.